13 iunie 2018
Studiul Doing Business 2018, elaborat de Banca Mondială, este cel de-al cincisprezecelea dintr-o serie de rapoarte anuale, al căror scop este examinarea reglementărilor care stimulează activitatea economică și a celor care o constrâng. Raportul furnizează indicatori cantitativi care acoperă 11 domenii ale mediului de afaceri din 190 de economii. În clasificarea din acest an sunt incluse zece dintre aceste domenii, și anume: înființarea unei firme, obținerea autorizației de construire, conectarea la rețeaua electrică, înregistrarea proprietății, obținerea unui credit, protejarea investitorilor minoritari, plata taxelor, comerțul transfrontalier, implementarea contractelor și rezolvarea insolvenței. Scopul seriei Doing Business este să ofere date obiective care pot fi folosite de guverne în elaborarea de politici stabile de reglementare pentru afaceri și să încurajeze cercetarea asupra domeniilor esențiale ale mediului de reglementare pentru companii.
Seria de față a studiului cuprinde și rezultatele cercetării desfășurate în perioada 2016-2017 în 40 de orașe din 6 state membre UE: România, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Portugalia și Slovacia. Pe lângă evaluarea mediului de reglementare pentru afaceri din domeniile sus-menționate, studiul își propune identificarea bunelor practici, precum și recomandarea unor reforme pe baza exemplelor din cele 190 de economii examinate.
În România, studiul s-a concentrat pe 9 orașe mari: București, Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara, Iași, Constanța, Craiova, Brașov și Ploiești și s-a desfășurat sub auspiciile Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și ale Ministerului Economiei și Comerțului. În topul Ease of Doing Business 2018, România este pe locul 45 (din 190 de state), o poziție mai slabă ca anul trecut, când eram pe 36. Acum, țara noastră este sub Republica Moldova (44), Serbia (43) sau chiar Kosovo (40), o țară nerecunoscută de România. Mai bine clasat decat România este și Belarus (38), un stat cu regim autoritarist, criticat pentru măsuri anti-democratice. Topul mondial este condus de Noua Zeelandă, urmată de Singapore. Țara UE cel mai bine clasată este Danemarca, locul al treilea în topul mondial. SUA sunt pe locul 6, Germania pe 20 și Rusia pe 35. Pe ultimele locuri se situează Somalia(190), Eritrea (189) și Venezuela (188).
Revenind la România, analiza Băncii Mondiale relevă următoarele aspecte privind mediul de afaceri:
- ușurința cu care faci afaceri - locul 45 din 190 în lume;
- deschiderea unei afaceri - locul 64 (sunt necesare 6 proceduri care durează în medie 12 zile);
- ușurința cu care obții autorizații de construire - locul 150 în lume, fiind nevoie de 24 de proceduri, care pot dura 260 de zile;
- obținerea accesului la energie electrică - locul 147 în lume (sunt necesare 9 proceduri, care pot dura 174 de zile);
- înregistrarea proprietății - locul 45 în lume (sunt necesare 6 proceduri, care durează 16 zile).
Sursa informațiilor: http://www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/romania.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României